Museum Buurt Spoorweg

Tussen Haaksbergen en Boekelo is een ander traject van de voormalige GOLS spoorlijn van Ruurlo naar Hengelo bewaard gebleven. De in 1967 opgerichte Stichting Museum Buurtspoorweg (MBS) exploiteert daar al sinds 1971 een museumspoorlijn. Daarmee is het een van de oudste van Nederland.

De belangrijkste doelstelling van de stichting is het tot stand brengen en in stand houden van een historisch spoorwegbedrijf en spoorwegmuseum, met bijzondere aandacht voor de geschiedenis van de lokaalspoorwegen in Nederland. In de loop van de jaren heeft de MBS een prachtige collectie opgebouwd en gerestaureerd. Hier kun je het het spoorvervoer op de GOLS lijnen herbeleven.

GOLS station Groenlo

De GOLS stations en haltegebouwen zijn volgens een aantal standaardtypen gebouwd. Met de groei van het spoorverkeer werden deze gebouwen steeds verder uitgebreid, zodat ze steeds meer van elkaar gingen verschillen. Van alle bewaarde GOLS stations, bevindt zich Groenlo het meest in de oorspronkelijke staat. Het is daardoor grotendeels identiek aan het vroegere station Hengelo GOLS.

Bij dit prachtig gerestaureerde station, gelegen aan de voormalige GOLS lijn tussen Winterswijk en Neede (een zijtak van de spoorlijn Ruurlo-Hengelo), zijn de rails al halverwege de jaren ‘70 verdwenen. Inmiddels is het tracé grotendeels in gebruik als fietspad. Dankzij de stichting GOLS station Groenlo is er bij het station weer een stuk spoor teruggebracht. Een “Sik” locomotor en een historisch rijtuig brengen de spoorse sfeer weer terug.

Transit Oost

Het station van Winterswijk was ooit het belangrijkste station voor de doorvoer van steenkool vanuit het Ruhrgebied. De GOLS had hier vanaf 1885 een eigen station voor de lijnen naar Neede en Zevenaar. Op die manier kan via de GOLS lijnen ook de Twentse industrie worden bevoorraad.

Slechts 2 de 5 spoorlijnen bestaan tegenwoordig nog. Het internationale verkeer en het goederenvervoer zijn zelfs helemaal verdwenen. Van het eens zo indrukwekkende spoorwegemplacement van Winterswijk is dan ook nog maar weinig over.

Bij het museum Transit Oost in Winterswijk is het op schaal nagebouwde emplacement, inclusief het GOLS station, in volle glorie te bewonderen. Het museum toont de historie van het openbaar vervoer, zowel per spoor als het vervoer over de weg in Oost Nederland. Tot de collectie van het museum hoort onder andere ook Blauwe Engel 186 en een aantal historische bussen.