Het Trambaanpad

De route van de in 1903 geopende stoomtram Denekamp-Oldenzaal vormt letterlijk een dwarsdoorsnede van het landschap.

De tram rijdt al sinds 1942 niet meer, maar de wandelaars volgen nog steeds hetzelfde spoor. Dwars door het gevarieerde en glooiende Twentse landschap. Soms negen meter diep, dan weer drie meter boven het terrein. De tramhuisjes van Denekamp en Oldenzaal herinneren nog aan de tram. Net als een paar stukjes trambaan op het pad.

Het Zuiderspoor

Het Zuiderspoor is het voormalige lokaalspoortraject tussen Enschede Aansluiting (Ea) en de Duitse Grens met de stations Enschede-Zuid en Broekheurne. Bij Enschede Aansluiting sloot de lijn aan op de GOLS lijn Boekelo-Enschede-Noord. Deze in 1903 geopende lijn, een onderdeel van het “kolenspoor” naar het Duitse Ahaus, is tegenwoordig helemaal verdwenen.

Daar waar je in Enschede tegenwoordig de Zuiderval vindt, de verbinding tussen Haaksbergerstraat en de snelweg A35, lag het uitgebreide spooremplacement van station Enschede-Zuid. De internetsite over het Zuiderspoor bevat een schat aan informatie over dit spoortraject, niet over de spoorlijn zelf, maar ook over de als model nagebouwde spoorbaan.