Beleef het zelf!
Ooit reden er zware kolentreinen over dit spoor, later zouttransporten. Nu kun je zelf over deze spoorlijn rijden. Over dit afwisselende traject leer je Twente op een heel bijzondere manier kennen. Je vertrekt vanuit de stad, passeert industriële bebouwing en viaducten.
Het Twentekanaal passeer je op ongeveer 8 meter hoogte, waarna je het prachtige coulisselandschap van Twekkelo in rijdt. Hier kun je prachtig wandelen, een landgoedwinkel bezoeken of zelf een picknick organiseren.
Bij het eindpunt in Twekkelo
Op 300 meter van het keerpunt vind je Landgoedwinkel Reef, een boerenpleisterplaats en Rustpunt met heerlijke lokale lekkernijen. Je kunt hier van woensdag tot en met zaterdag terecht.
Ideaal om tot rust te komen of een wandeling te starten door het prachtige coulisselandschap van Twekkelo.
Wandelen door Twekkelo
Bij het eindpunt start ook een speciaal voor ons uitgezette wandelroute. Deze route is 6 kilometer lang, maar is naar wens ook in te korten. De route gaat ook langs theetuin Op ’t Oorbeck, die zich op 1.500 meter van ons eindpunt bevindt. Deze is alleen op zondagen geopend.
De wandelroute is gratis bij ons verkrijgbaar.
Ook te zien in Twekkelo
In de nabije omgeving van de spoorlijn staan nog steeds enkele historische houten zoutboortorens, waarvan er ooit 75 in het gebied hebben gestaan.
Op een zijspoor vind je hier de oudst bewaarde “Blauwe Engel”, een treinstel uit 1953 dat tot 2001 in Twente dienst heeft gedaan. Veel met sluiting bedreigde spoorlijnen hebben hun voortbestaan aan dit beroemde treinstel te danken.
Meenemen van eten en drinken
Je mag je eigen eten en drinken meenemen en bij ons nuttigen. Aan het eindpunt van de lijn zijn daarvoor een aantal picknickbanken aanwezig. Het meenemen en gebruiken van alcohol op de spoorfietsen en op ons terrein is echter niet toegestaan.
Bij het startpunt in Hengelo is een toilet aanwezig, ook Landgoedwinkel Reef beschikt over een toiletvoorziening.
Geluidsdragers
Geluidsapparatuur is zowel op de spoorfiets als op ons eindpunt niet toegestaan. Zo houden we het in het buitengebied heerlijk rustig en voorkomen we overlast voor omwonenden.